Playgarden / Ruichang
Hua Yan Group
School Competition
2015 / 40,000 sq. ft. 


Playgarden is a proposal for a new kindergarten in Ruichang, China. The school was designed as a series of adaptable, permeable spaces for children of many ages. It comprises three parts: a carved volume of local stone and a partially-enclosed courtyard, bound together by a continuous green roof, known as the “green loop.” These three elements, although dissimilar, join together; obscuring the boundaries between inside and outside.



Award: Winner, 2016 New Practices New York Award
Winner, 2016-17 Founders Rome Prize
Winner, 2017-18 NEA US-Japan Program




On warm days, interior spaces can open onto the courtyard, allowing playrooms to spill out beneath the green roof. Around the perimeter of the courtyard, terraces create thresholds between the playground and the city while filtering out noises from the street. On the interior, modular walls and lightweight furniture can be rearranged, like building blocks, allowing spaces to grow and change with the children. This interactivity is continued on the roof, where the green loop culminates in a small garden for the children to grow their own plants.







As the children interact with the architecture, the architecture is activated by the environment. Below, the terraces open the courtyard to prevailing breezes, which flow across the playground. Above, the peaks and valleys of the roof provide diffuse natural lighting and ventilation indoors while harvesting rainwater for the green roofs outdoors. The ceilings follow the curves of the roofline, giving the interior spaces an airy and open atmosphere. 



Project Team: Phu Hoang, Rachely Rotem, Peeraya Suphasidh, Kamilla Csegzi

Copyright 2017 by MODU Architecture, PLLC