Chelsea Loft / New York
Private Client
2009 / 4,000 sq. ft.

The Chelsea Loft is a renovation that joins two adjacent loft spaces while preserving the original building’s open and industrial character. These unified spaces were designed to grow with the owners and their young family, adapting to different uses throughout the day and changes in their lifestyle throughout the years.

The singular interior can be reconfigured with moveable wall panels to accommodate various activities — entertaining, cooking, playing, studying, exercising and working — simultaneously. Thick walls, containing storage systems, enable the living spaces to remain open and uncluttered. Minimizing the permanent partitions allows the spaces to flow freely into one another; increasing connectivity and encouraging social interactions. The adaptability and spaciousness of this interior was essential in transforming the owners’ everyday needs into an adaptable and well-loved home.

The organization of the interior also maximizes the amount of fresh air and natural light in the space, which streams in from three sides. Along one of these sides, glass doors open onto a recently renovated terrace; permitting interior spaces to spill outdoors and vis versa. Indoors, the daylight from the terrace bounces off the subtly reflective white walls, which contrast with bamboo wood details; producing an interior atmosphere that connects the home with its surrounding environment.

Project Team: Phu Hoang, Tony Treu, Chris Kupski
Credits: Kam Chiu Associates (MEP)

Copyright 2017 by MODU Architecture, PLLC